SANSHOU
Vad är Sanshou?
Sanshou är tävlingsformen av Kung Fu och kallas ibland för kinesisk kickboxning eller chinese boxing. I Kina och USA går det även under namnet Sanda. I Sverige började man tävla organiserat 1993 då första riksmästerskapet hölls. Sedan dess och fram till början av 2000-talet var antalet tävlingar och deltagare varierande. Idag har förbundet fler tävlande, bättre domare och det syns på de svenska framgångarna internationellt. Sen den första tävlingen har T.I.A. med olika intensitet deltagit på RM och SM som arrangeras av Svenska Budo och Kampsportsförbundet. Sverige har ett väldigt meriterat landslag och har plockat flera medaljer på EM och VM. På våra egna träningsläger och sparringutbyte kommer du att få möjlighet att träna och sparra med både svenska mästare och landslagsmän!
Dock tränar majoriteten av våra medlemmar för att det är en mycket rolig och bra träningsform. Träningen är inte tuffare än man gör den och därför passar den alla, gammal som ung, vältränad eller inte. Man kör så hårt, snabbt och intensivt som man vill. Så vänta inte till du är i form kom till oss så hjälps vi åt att komma i form!
Teknikerna man tränar i Sanshou är de som fungerar bra på tävlingsmattan. Hos oss har vi en väldigt modern inriktning på träning för bästa utveckling. Vår målsättning är att alla skall kunna träna säkert och utmana sig själv på bästa sätt.
Hur träningen går till?
Varje träning börjar med en hälsning, detta är det traditionella arvet vi har kvar samtidigt som det är löften vi av respekt ger varandra i träningslokalen. Dessutom visar den klart och tydligt när träningen startar och slutar. Efter denna kör vi uppvärmning för att komma igång. Vi värmer upp på olika sätt men ju duktigare gruppen blir ju mer Sanshou träning i lugn form blir det på uppvärmningen.
Det första man börjar öva är grundställning, enkla förflyttningar och slag. Alla tekniker tränas i ett olika steg. Första steget är alltid att man lär sig tex slag och sparkar i luften. När man börjar behärska teknikerna lite mer kör vi dessa på mitsar. Vi turas då om att hålla mitsarna åt våra träningskompisar och hjälper dem att slipa på sina tekniker och peppar dem när de blir trötta.
Fotarbete och ringstrategi övar man hela tiden för att bli snabb, rörligt och att ligga steget före sin motståndare. Drillar där vi övar fotarbete kör man ofta i form av skuggboxning eller rena fotarbetesövningar och mjuksparring. När man blir lite duktigare på fotarbete och sina andra tekniker väver vi ihop fotarbetet med slag och sparkar till kombinationer och förflyttningar. Syftet med detta är att kunna använda sina tekniker på ett effektivt sätt samtidigt som man själv eller motståndaren rör sig.
När man tränat ett tag har man fått lite mer styrka och rörlighet börjar vi även träna på de för Sanshou så viktiga kast, svep och nertagningar. Dessa tekniker är en stor del av Sanshou och vi väver dem i träningen när man behärskar grunderna inom de övriga områdena.
Den viktiga grundträningen kommer att avgöra hur lätt du har för att utvecklas i framtiden och vi lägger därför stor fokus på att skapa en bra plattform för varje elev med bra grundtekniker. Även om det kan kännas lite trist ibland att nöta tekniker kan inget ersätta en felaktig grundträning och det är mycket svårt att lära om ett felaktigt beteende. För att klara av träningen är det viktigt att bygga upp en grundkondition och styrka. Som nybörjare är det inga problem om man känner sig otränad och stel, tillsammans kommer vi att bli bättre.
En del av träningen är sparring där man övar tekniker mot varandra. Detta sker under mycket kontrollerade former och först när eleven är redo för det. Det är inget krav att sparra om man inte vill. Grundregeln är att man börjar på en väldigt låg nivå och sen bygger man från det.
tävling
Sanshou är i första hand ett regelverk för tävling och det är dessa regler vi bygger träningen kring men det är inte bara tävling som gäller. Omkring 90% av våra tränande gör det för att det är en väldigt allsidig och bra träning samtidigt som det är väldigt roligt. Endast en liten del av våra elever är aktiva tävlande men många vill efter någon eller några terminers träning i alla fall testa på att gå en match eller två.
Matcherna i Sanshou pågår i 2 minuters ronder med vila emellan, först till 2 rondvinster vinner matchen. Det som gör Sanshou spektakulärt är att matcherna går på en upphöjd plattform utan rep. Om man inte klarar av att hålla sig på plattformen och åker av två gånger i samma rond förlorar man automatiskt den ronden. Det innebär att oavsett om man ligger under på poäng kan man alltid vinna en match om man lyckas överlista sin motståndare. Är man mer intresserad av att tävla kan man läsa reglerna här, och ansöka om tävlingslicens här.
Klädsel & Utrustning
För er som kommer och tränar kampsport för första gången kan man ju fundera på vilken utrustning som behövs. Generellt kan man säga att det enda som behövs är träningskläder för att komma och testa på, allt annat finns att låna på klubben. Men på sikt måste man ändå skaffa lite utrustning beroende på vilken grupp man tränar i.
När vi tränar Sanshou gör vi det i shorts och t-shirts. Nya elever kan komma i vilka shorts som helst men har du någon form av kampsportsshorts redan ta dem. På sikt har vi en dresscode som vi vill att alla elever följer. Dresscode: klubbshorts eller svarta shorts samt klubbtröja eller svart tshirt.
Efterhand börjar man träna lite övningar där man har kontakt och då skall man ha ett tandskydd. Det kan du köpa på klubben eller på vilken sportbutik som helst. Till att börja med finns handskar och benskydd att låna på klubben men vi förväntar oss att alla skaffar egna skydd (handskar/benskydd/ suspensoir) efter den första terminen. På klubben finns möjlighet att köpa prisvärda paket med utrustning. Man kan även via klubben beställa utrustning från vår leverantör Nicopiasport. När man beställer via klubben slipper man frakten och betalar till föreningens BG.
I Sanshoun tränar vi utan skor för att dels inte skada varandra och för att stärka fötterna. Vissa elever har problem med fötterna och kan då efter dialog med instruktören få dispens att träna med skor. Tänk dock på att så fort man skall sparka på mits eller köra parövningar med sparkar måste skorna tas av. En fördel är att lära sig träna utan skor. Det kan slita på fötterna om man inte är van, då kan det vara bra med lite idrottstejp för att undvika blåsor.
Tider
Vi tränar Sanshou måndag 1800-1915 och onsdag 1800-1930. Dessutom erbjuder vi ett CrossCombat pass på måndag 1915-2000.
Kostnad
Eftersom Växjö föreningen har låga omkostnader och ideella tränare kan vi hålla låga träningsavgifter. Priset är endast 800:- per termin och som nybörjare får du rabatt 100:- första terminen (alltså 700:- första terminen). Vi erbjuder två fria prova på träningar utan kostnad.
Vanliga frågor?
Här kan du hitta svar på lite vanliga frågor. Undrar du något annat kontakta Peter Nodmar, instruktör, 0706-87 31 13
- F: Jag gillar att hålla igång med ”slag och spark” träning men har inget intresse av att tävla. Kan jag ändå träna hos er?
- S: Självklart kan du göra det, de flesta av våra elever tränar för motion och att det är roligt!
- F: Jag är väldigt stel och otränad, kan jag utvecklas och bli duktig ändå?
- S: Vi lovar att du kommer bli både rörligare och mer vältränad efter en termin hos oss!
- F: Hur skiljer sig Sanshou mot andra kampsporter?
- S: Sanshou liknar de vanliga stående tävlingskampsporterna. Det som skiljer oss är att vi tränar även kast, svep och nertagningar men ingen markkamp. I Sanshou tävlar man inte i en ring utan på en upphöjd matta vilket ger ett extra moment av spänning!
- F: Jag har tränat annan kampsport tidigare kan jag börja sparra direkt?
- S: Självklart kan man börja sparra tidigt om man har erfarenhet. Men våra instruktörer kommer hålla ett öga på alla nya elever som sparras.
- F: Hur är fördelningen mellan tjejer/killar?
- S: Det är lite olika från år till år men i Sanshou har vi haft en relativt jämn fördelning mellan könen.
- F: Behöver jag någon speciell utrustning?
- S: Nej till en början räcker det med träningskläder, Shorts och T-shirt!
- F: Behöver jag tävla?
- S: Absolut inte, var och en väljer själv om de vill tävla.
- F: Jag har en skada kan jag träna ändå?
- S: Det beror på skadan men träningen är väldigt allsidig och oftast kan man hitta en annan övning som passar just dig. Säg bara till din instruktör om din skada.
- F: Behöver jag vara rädd för att bli skadad?
- S: Nej, självklart inträffar det ibland skador men sällan några allvarliga. Kampsport har generellt väldigt låg skadefrekvens. Dessutom arbetar föreningen hela tiden aktivt för att minimera alla risker för medlemmarna.