KUNG-FU

Vad är Kung Fu?

Kung Fu är en av de äldsta stridskonsterna som man känner till och kommer från Kina där det funnits i århundraden. Det finns massor av olika legender om Kung Funs uppkomst och dessa länkar till templen i Kina. Det finns dessutom väldigt många olika Kung Fu stilar.

Den Kung Fu stil som vi utövar i föreningen heter Fem Formers Strid eller på kinesiska Ng Jing Kyun. Detta är en sydkinesisk stil och den karaktäriseras av snabba och kraftfulla handtekniker, en låg kroppshållning och låga sparkar. Stilen är ett familjesystem och har gått i arv i en kinesisk familj i flera hundra år. Vår mästare är den första som går utanför familjen för att lära ut detta kompletta traditionella stridssystemet.

Stilen innehåller tekniker och träning på alla avstånden i kamp såväl som vapenträning. Men det finns även en helande aspekt med ett väl utvecklat Qi Gong system för välmående. Idag kan föreningen tyvärr inte erbjuda enbart Qi Gong verksamhet men för avancerade Kung Fu elever vävs dessa delar in i träning.

Hur träningen går till?

Träning i Kung Fu utgörs av ett antal grundmoment som alla utvecklar olika av dig som kampsportare. Som i all träning är det första man stöter på grundtekniker. Detta kan vara ställningar, slag, sparkar och blockeringar som ”drillas” till teknikerna sitter i ryggmärgen. Oavsett vilken kampsport man tränar är många grunder lika men ändå olika. Du som tränat en annan kampsport tidigare har därför både en för- och en nackdel. Grundtekniker tränar man först i luften för att man skall lära in korrekt rörelsemönster. Senare övas alla tekniker i par mot en motståndare eller mitsar och genom det får man känna på hur det känns att göra teknikerna med ett motstånd. Syftet med teknikerna är att de skall användas i kamp eller öva egenskap som hjälper dig i kampen såsom balans, styrka och snabbhet.

Kung Fu skiljer sig från andra kampsporter genom att vi har längre och mer avancerade former. En form är ett bestämt rörelsemönster där man tränar tekniker utan en verklig motståndare. I formernas rörelsemönster finns det slag, spark, lås och kasttekniker som vi använder sedan i närkamp- och självförsvarssituationer. Formerna är oftast långa vilket gör att samtidigt som vi tränar självförsvarstekniker så får man även en mycket allsidig konditions- och styrketräning för hela kroppen. Det finns former generella former eller mer specifika som över enskilda delar, som tex tigerformen som syftar till att öva bla explosivitet.

De första kontakten man får med kampen är parkampsövningar. Här tränar vi tekniker i par mot varandra. Till en början kan det vara korta parkamper med bara en till två tekniker. Parkamp skall ses som en introduktion till en med friare kampträning och är ett mycket bra och säkert sätt att träna upp sina tekniker på.

I Kung Fu tränar vi frikamp i syfte att bli duktiga på självförsvar. Vi har inget specifikt tävlingssystem med regler som begränsar träningen utan alla moment i riktigt kamp finns med. Vårt mål med kampen är att oskadliggöra och försätta en motståndare som överfaller en ur stridbart skick, exempelvis låsa fast honom. All fri kamp träning börjar väldigt lugnt tempo med låg kontakt och man tränar mot enbart en motståndare. Gradvis ökar sedan hårdheten och man går även vidare till att träna mot flera motståndare samtidigt. All träning sker dock alltid med medlemmarnas säkerhet i första rummet. All sparring sker alltid på frivillig basis.

Träning för Barn och Juniorer

I föreningen har vi separat träning i Kung Fu för barn och juniorer. Denna tärning syftar till att ge våra barn och ungdomar en allsidig och rolig motionsform samt en skolning i Kung Fu och kampsport, d.v.s. att lära sig respektera sig själva och andra, vara ödmjuka, och att kämpa. Träningen är väldigt allsidig och ger de som tränar får bättre kroppskontroll och rörlighet. Den traditionella Kung Fu som du kan läsa om ovan tränas i en enklare form med kortare former och lättare tekniker. Grundteknikträningen är den samma och flera av våra mest framstående medlemmar har startat i juniorgruppen. Vår träning har inslag av lek med Kung Fu tema, hur stor del av träningen som ägnas åt lek är beroende av ålderssammansättning och mognad i grupperna.

Barn tränar inte fri kamp, men när de blir lite äldre och har tränat ett tag utför kamp förberedande moment, såsom parkamper, kamplekar och markbrottning. Barnens former är relativt korta, enkla och syftar till att lära ut specifika färdigheter, t.ex. kraft eller koordination. Alla barn och ungdomar i åldrarna 7-14 år är välkomna.

Klädsel & Utrustning

För er som kommer och tränar kampsport för första gången kan man ju fundera på vilken utrustning som behövs. Generellt kan man säga att det enda som behövs är träningskläder för att komma och testa på, allt annat finns att låna på klubben. Men på sikt måste man ändå skaffa lite utrustning beroende på vilken grupp man tränar i.

Nya elever som kommer till oss för att träna Kung Fu (senior eller junior) gör det enklast i vanliga träningskläder. Helst långa byxor och en mörk t-shirt .

Efterhand börjar man träna lite övningar där man har kontakt och då skall man ha ett tandskydd. Det kan du köpa på klubben eller på vilken sportbutik som helst. Övriga skydd man kan behöva som handskar/benskydd/suspensoir kan vara bra att ha men är valfritt. Handskar och benskydd går alltid att låna på klubben.

När du tränat ett tag eller inför din första gradering förväntas du köpa en dräkt. Dräkter säljs på klubben så du kan prova din storlek och få rätt. Du kan även beställa den själv men priset på klubben är förmånligt. Efter din gradering skall du även ha korrekt bälte för att visa din grad. Bälten kan du köpa på klubben inför din gradering.

När man har tränat ett par terminer börjar man med vapenträning och först ut är kortpinne, stav och sen svärd. Denna utrustning köper man direkt på klubben för rimliga pengar.

I Kung-Fu tränar vi utan skor för att dels inte skada varandra och för att stärka fötterna. Vissa elever har problem med fötterna och kan då efter dialog med instruktören få dispens att träna med skor. Tänk dock på att så fort man skall sparka på mits eller köra parövningar med sparkar måste skorna tas av. En fördel är att lära sig träna utan skor. Det kan slita på fötterna om man inte är van, då kan det vara bra med lite idrottstejp för att undvika blåsor.

Tider

Seniorgruppen tränar Kung Fu tisdagar och torsdagar mellan 1800-2000.

Höstterminen 2024 börjar, för seniorerna tisdagen den 20:e augusti.

Juniorgruppen tränar Kung Fu söndagar 1500-1630.

Höstterminen 2024 börjar, för juniorerna 1:e september.

Kostnad

Eftersom Växjö föreningen har låga omkostnader och ideella tränare kan vi hålla låga träningsavgifter.  Seniormedlemmar betalar endast 800:- per termin (första terminen endast 700:-) och juniormedlemmar betalar 400:- per termin. Vi erbjuder två fria prova på träningar utan kostnad.

Vanliga frågor?

Här kan du hitta svar på lite vanliga frågor. Undrar du något annat kontakta Sven Runesson, instruktör,  0769-41 82 30

 • F: Jag är väldigt stel och otränad, kan man bli duktig på Kung Fu ändå?
 • S: Vi lovar att du kommer bli både mer rörlig och vältränad efter en termin hos oss. Dessutom finns det aldrig något som hindrar dig från att bli duktig på Kung Fu mer än de begränsningar du själv bestämmer!
 •  
 • F: Behöver jag någon speciell utrustning?
 • S: Nej till en början räcker det med träningskläder, en par långbyxor och en T-shirt.
 •  
 • F: Vad skiljer Kung Fu från andra kampsporter?
 • S: Kung Fu har liknande grundtekniker som många andra traditionella kampsporter. Skillanderna ligger i att inom Kung Fu tränar vi alla alla avstånd i kamp. Kung Fu har även längre och mer avancerade former än de flesta andra kampsporter och dessutom tränar vi med vapen.
 •  
 • F: När får man börja träna med vapen?
 • S: Redan efter första årets grundträning får man börja testa lite olika vapen. Först ut är stav och kortpinne. Ju längre man tränar ju fler olika vapen får man lära sig om man har det intresset.
 •  
 • F: Jag har en skada kan jag träna ändå?
 • S: Det beror på skadan men träningen är väldigt allsidig och oftast kan man hitta en annan övning som passar just dig. Säg bara till din instruktör om din skada.
 •  
 • F: Den enda kontakten jag har fått av Kung Funs djurstilar är från Kung Fu Panda, är det samma stilar ni kör? Alltså panda, tiger, trana, apa, orm och gräshoppa?
 • S: I vår stil har vi fem huvuddjur som är Tiger, Orm, Trana, Panter och Drake.
 •  
 • F: Varför har ni dräkter på träningen?
 • S: Det är dels för att detta är bra träningskläder, lätta att röra sig i och håller för träningen. Sen är det även en del av våra traditioner.
 •  
 • F: Jag har sett Kung Fu på film och de flyger och gör massa volter lär ni ut det?
 • S: Nej vi kan inte lära dig flyga 🙂 och vår stil är inte speciellt akrobatisk utan vi tränar mer praktiska tillämpningar och kamp.
 •  
 • F: Hur lång tid tar det att få svart bälte?
 • S: Tränar man riktigt hårt och deltar på många träningsläger kan man klara det på 5-6år men för de allra flesta tar det uppemot 8-9år.