OM OSS

IMG_20210817_093508_978
OM OSS

Bra funktionell träning i en härlig gemenskap! Kampsport för alla!

Föreningen

T.I.A. Qi-Gong & Kung-Fu Förening – Växjö har funnit sedan 1998. Den startades av föreningens första chefsinstruktör, Johan Wehlin, när han flyttade till Växjö. Under åren har flertalet duktiga instruktörer och elever kommit och gått. Vi har hela tiden utvecklat föreningens koncept för att alla skall hitta något som passar dem. Målsättningen är att den skall passa alla, både de som är intresserade av traditionell Kung Fu och Taijiquan och även de som vill ha ren motion och rörlighet! Kampsport för den tänkande individen i en härlig gemenskap.

T.I.A. – Växjö är en ideell förening vilket innebär att alla arbetar helt utan ersättning och att verksamheten byggs upp av er som är medlemmar. Tillsammans skapar vi den förening vi vill vara. Föreningen är medlem i Svenska Budo & Kampsportsförbundet och Riksidrottsförbundet vilket bl.a. innebär att du som utövare är försäkrad.

Verksamheten i korthet

Föreningen har under åren haft flera olika verksamheter som alla grundar sig inom kampsport. Idag bedriver föreningen i huvudsak verksamhet inom två olika grenar. Dels traditionell Kung Fu med både senior- och juniorgrupper samt Taijiquan. Historiskt sett har även Qi-Gong och Självförsvar för kvinnor funnits på schemat.

Våra instruktörer

Sven Runesson är föreningens ordförande och chefsinstruktör. Han undervisar i Kung Fu för seniorgruppen. Han har tränat sen 2001 och har idag svart bälte av andra graden. Sven tycker det roligaste med träningen är variationen, från det vackra traditionella med tekniker inspirerade av djur till den mer enkla och direkta kampen och självförsvaret.

Paul Roos är kassör i föreningen och var tidigare chefinstruktör under många år. Han är dessutom förbundsinstruktör i TIA Sverige och vi har lyxen att ha honom på hemmaplan. Paul har tränat sedan 1993 och har idag tredje mästargraden. Dessutom har han en tävlingskarriär i Sanshou bakom sig. Idag undervisar Paul föreningens Kung-Fu instruktörer.

Henrik Hansen är hjälpinstruktör i Kung Fu för juniorer. Henrik startade sin Kung Fu träning i föreningen i Älmhult för länge länge sedan, efter lite uppehåll kom han tillbaka till oss i Växjö och har tränat här sedan år 2000. Han har svart bälte och det bästa han vet med träningen är att han får träning för hela kroppen varje pass, roligast är dock ändå markkamp och vapenträning.

Rasmus Jadedragon är instruktör i Kung Fu för juniorer. Han har tränat sedan 2002 och har idag svart bälte. Det bästa han vet är att lära sig nytt och sådant man glömt!

Klubbregler

För att alla skall trivas hos oss och kunna träna säkert har vi ett antal regler i lokalen.

Ordning och reda!

Även om vi hyr lokalen och städningen ingår gör vi vårt bästa för att hålla lokalen snygg. Så skorna lämnas utanför träningsytan. Efter träningen lämnar man omklädningsrum och toaletter i god ordning som man själv önskar finna dem. I lokalen ställs plintar, mattor m.m. tillbaka på samma plats som de hämtades. Utrustning som skydd, mitsar och sandsäckar hjälps man åt att plocka undan till rätt plats efter träningen.

Väskor/jackor m.m. ställs i omklädningsrummet eller längs väggen innanför pelarna i lokalen. Även om vi litar på alla våra medlemmar rekommenderar vi alla att ta med sig värdesaker in i lokalen.

Regler

 • Kom i tid till träningen, är du sen väntar du sittande på knäna tills instruktören kallar upp dig
 • Bär korrekt klädsel, (Kung-Fu: Dräkt och bälte Taijiquan: Rena träningskläder).
 • Vi kommer till träningen rena i nytvättade träningskläder
 • INGA smycken bärs på träningen, om smycken inte kan tas bort måste de tejpas. Sår skall plåstras om/tejpas innan träningen, naglar skall vara klippta
 • Innan man går in eller ur lokalen hälsar man
 • Instruktörer tilltalas på korrekt sätt. Hälsning och med titel, Sifu, Gaolin eller Djou-Gao
 • Ingen lämnar lokalen utan tillåtelse från instruktören, extra viktigt om man är skadad då det är en säkerhetsaspekt.
 • Vid genomgång gäller tystnad, lyssna uppmärksamt på instruktören
 • Diskussioner sker lågmält. Under träningen diskuteras endast sådant som rör träningen
 • Visa respekt och hjälpsamhet mot träningskamrater. Anpassa kraften till din träningspartner, säg ifrån om det är för hårt!
 • Nedvärdera aldrig andra stilar
 • Mobiltelefoner skall vara tysta eller avstängda under träningen

Väskor/jackor m.m. ställs i omklädningsrummet eller längs väggen innanför pelarna i lokalen. Även om vi litar på alla våra medlemmar rekommenderar vi alla att ta med sig värdesaker in i lokalen.

Försäkring

Eftersom föreningen är medlem i Svenska Budo & Kampsportsförbundet ingår en försäkring i din medlem/träningsavgift. Skyddet gäller alla medlemmar som tränar och tävlar, i Sverige eller utomlands i max 45 dagar i sträck samt tränare, domare, styrelseledamöter och alla andra som arbetar för klubben, distriktet, sektionen och/eller förbundet. Dessutom gäller skyddet för alla resor till och från uppdrag, träning och tävling. För mer info eller surfa direkt till förbundets sida.

Förbundet

Föreningen tillhör Sveriges största Kung Fu och Qi Gong organisation – Tran Loi Minh Qi Gong Kung Fu International Association (T.I.A) – Sweden som har flera föreningar främst i Sverige. För att läsa mer om förbundet se deras website.

Förutom i Sverige har T.I.A. verksamhet i Frankrike, Italien och Portugal. Stilens stormästare Dai Si Tran Loi Minh bor i Paris och reser mycket i syfte att företräda stilen och berätta om ett av de sista kompletta strids- och helande familjesystemen som finns idag. Han kommer till Sverige ca 5-6 gånger per år för att hålla seminarier. På dessa är alla elever välkomna för att träffa och träna för en sann mästare.